Сăutare:Muntenia și Moldova
ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează închiderea expoziției „BogățIA sudului românesc”
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei,…
-
30 Iulie 16:25
Cod roșu de caniculă în România, valabil pentru mai mult de jumătate din țară
Meteorologii din România au emis cod roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară. Este cel mai extins cod roșu emis vreodată de Administrația Națională de Meteorologie de la București.…
-
11 Iulie 13:47
VIDEO | Vernisarea expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”
Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei…
-
23 Iunie 14:16
La Muzeul Național de Istorie se va vernisa expoziția „BogățIA sudului românesc”, cu sprijinul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei,…
-
19 Iunie 12:50
Ziua Universală a Iei se va sărbători în acest an la Roma
Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în acest an, la Roma, printr-o suită de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma alături de Președinția…
-
16 Iunie 12:55
Bucureștiul și Chișinăul în dilema unității naționale. Op-Ed de Anatol Țăranu
Despre Republica Moldova deseori se vorbește ca despre un stat artificial, apărut pe ruinele Uniunii Sovietice și care există în lipsa fundamentului istoric. Fiind un stat fără identitate și fără…
-
07 Iunie 08:05
GALERIE FOTO | Cea de-a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești, în plină desfășurare la Grădina Botanică
Festivalului Tradițiilor Românești se desfășoară la Grădina Botanica din Chișinău. Cea de-a doua ediție a Festivalului va dura până duminică, 19 mai, prezentând publicului un program muzical…
-
18 Mai 16:35
Ovidiu Lipan Țăndărică va urca pe scenă în deschiderea Festivalului Tradițiilor Românești, cu acces liber pentru public
Sărbătoarea tradițiilor românești începe la Chișinău vineri, 17 mai, la Grădina Botanică, unde vor fi prezenți zeci de meșteșugari din România și Republica Moldova. Timp de trei zile, Festivalul…
-
16 Mai 10:53
De la ospețele cu miel și vin pelin, până la copacii împodobiți. Tradiții și obiceiuri românești de 1 Mai și Armindeni
Ziua de 1 Mai este cunoscută drept ziua muncii, însă în trecut avea numele popular de Arminden (Armindeni). Tot „arminden” era numit uneori și un copac curățat de crengi și împodobit cu spice…
-
01 Mai 09:06
FOTO | Program național de concerte. „Romanțele dorului” au vibrat în toate regiunile istorice de pe ambele maluri ale Prutului
Programele naționale de concerte pornite de la Târgoviște, din anul 2017, către toate zonele istorice, au triumfat și anul acesta cu concertele extraordinare „Romanțele dorului”, desfășurate…
-
13 Decembrie 2023 16:05
FOTO. Premii importante pentru TVR MOLDOVA. Filiala Televiziunii Române la Chișinău a obținut Premiul „Gheorghe Cincilei” pentru promovarea imaginii culturale în mass-media și Premiul de Excelență pentru Seniorii Presei Românești
TVR Moldova a obținut Premiul ,,Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media. Distincția a fost acordată de Ministerul Culturii, în cadrul Galei premiilor în domeniul…
-
05 Aprilie 2023 13:57
Cum se circula în Muntenia și Moldova acum peste 150 de ani, înainte de trenuri și mașini
Este foarte greu să ne închipuim o lume fără mașini și trenuri, dar merită încercat. Distanțele mari pe uscat puteau fi parcurse doar cu caii, pe drumuri care deveneau impracticabile pe vreme rea…
-
12 Martie 2023 14:32
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou la români: Plugușorul, Mersul cu Buhaiul, Jocul Caprei și Jocul Ursului, practicate încă din cele mai vechi timpuri
Simboluri, colinde și obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi și în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascații”…
-
31 Decembrie 2022 11:37
DOCUMENTAR: Ziua Universală a Iei – tradiția românească de o frumusețe unică
Vineri, 24 iunie, în România și în comunitățile românești din întreaga lume este marcată Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea „cămășii cu altiță”, cum mai este denumită ia, a fost inițiată…
-
24 Iunie 2022 09:00
Concertul extraordinar de folclor "Alba Unește România” - lansarea ”Orchestrei Române de Folclor”
Din seria evenimentelor dedicate marcării Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, prezintă, pe contul de facebook, ICR Chișinău, Concertul extraordinar…
-
29 Noiembrie 2021 11:10
DOCUMENTAR: Ziua Universală a Iei – tradiția românească de o frumusețe unică
Joi, 24 iunie, în România și în comunitățile românești din întreaga lume este marcată Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea „cămășii cu altiță”, cum mai este denumită ia, a fost inițiată…
-
24 Iunie 2021 14:26
Gavriil Bănulescu-Bodoni, 200 de ani de eternitate. Un traseu turistic va fi inaugurat în memoria primului mitropolit al Basarabiei (AUDIO)
În acest an marcăm 200 de ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Cu acest prilej, o masă rotundă a fost organizată on-line la Muzeul Orașului Chișinău, unde…
-
05 Aprilie 2021 10:46
S-au împlinit 200 de ani de la moartea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni
Astăzi s-au împlinit 200 de ani de la trecerea în eternitate a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, om de cultură, scriitor ecleziastic, primul mitropolit al Bisericii din Basarabia, canonizat…
-
30 Martie 2021 16:19
Dosarul multinațional "Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova" a fost depus la UNESCO
Dosarul multinațional "Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova" a fost depus la UNESCO, pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor…
-
30 Martie 2021 09:32
Ion Negrei: La Unirea din 24 ianuarie 1859 a fost exprimată și părerea Basarabiei, pe atunci sub dominație rusească, prin intermediul reprezentanților săi direcți din județele din sud (AUDIO)
Astăzi românii de pretutindeni sărbătoresc ziua Unirii Principatelor Române, ce avea loc la 24 ianuarie 1859. Moldova și Muntenia votau, la 5 și respectiv 24 ianuarie, același domnitor - pe Alexandru…
-
24 Ianuarie 2021 19:26